Selasa, 10 Mac 2009

Akaun 2 tak dibenar ubah suai rumah

Berita Harian 26/11/2008

SAYA merujuk kepada surat ‘Co-Yorks’, Ampang, Selangor yang disiarkan dalam ruangan ini pada 12 November berhubung pengeluaran Akaun 2 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi tujuan mengubahsuai rumah.

Untuk makluman, pengeluaran perumahan KWSP membolehkan ahli mengeluarkan simpanan dalam Akaun 2 bagi tujuan membina atau membeli rumah kediaman, mengurang atau menyelesaikan baki pinjaman perumahan dan membayar ansuran bulanan pinjaman perumahan.

Dalam hubungan ini, KWSP tidak dapat meluluskan permohonan ahli berkenaan untuk menyelesaikan pinjaman perumahan beliau yang diambil secara pembiayaan semula kerana pinjaman asal untuk membeli rumah itu sudah selesai dibayar oleh ahli. Syarat pengeluaran KWSP juga tidak membenarkan pengeluaran untuk pengubahsuaian rumah.

Sebarang cadangan untuk mengeluarkan simpanan KWSP bagi tujuan yang tidak memberikan nilai tambah kepada simpanan ahli akan menjejas dan mengurangkan jumlah simpanan untuk persaraan mereka. Oleh itu, cadangan itu tidak dapat dipertimbangkan.

NIK AFFENDI JAAFAR,
Pengurus Kanan
Perhubungan Awam KWSP.

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

jdi jika akaun 2 x dapat di keluarkan tuk baik pulih rumah,jdi blh buat keluaran tuk membuat rumah baru..

irwan taib berkata...

😂😂

Shahrezzan Peter berkata...

Rakyat didahulukan susah, pembangunan isiperut sendiri diutamakan. Ada betul tak....